Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 13, 2021 in Imprezy i Rozrywka |

Chlebek ziołowy – idealny na spotkania z rodziną.

Chlebek ziołowy – idealny na spotkania z rodziną.

Imprezy rodzinne

Wspólne spotkania z rodziną lub znajomymi to wydarzenia, w trakcie których chcemy zachwycić naszych bliskich pysznym jedzeniem oraz ciekawymi potrawami. Często spotkania takie mają głównie cel rozmów oraz wspólnej zabawy, a jedzenie stanowi jedynie dodatek. Dlatego warto szukać przepisów na szybkie przekąski, które możemy podać naszym gościom w trakcie tego typu spotkań. Jednym z przepisów, który możecie wypróbować jest przepis na chlebek ziołowy, którym chętnie się z wami podzielimy. Na pewno zdobędzie on serca i podniebienia waszych gości.

Niezbędne składniki

Do przygotowania ziołowego chlebka potrzebować będziesz – składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 600 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżeczki soli. Składniki na masło czosnkowo – ziołowe: 150 g miękkiego masła, 1 mały pęczek natki pietruszki, kilka gałązek, świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku oraz czarny pieprz. Większość z tych składników na pewno posiadasz w swoim domu.

Sposób przygotowania

Przygotowanie naszego chlebka ziołowego jest bardzo proste. Pierwszym krokiem naszych przygotować jest wykonanie ciasta. Pokrusz drożdże, wymieszaj je z połową wody oraz cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, gdy zaczną się pienić. Będzie trwało to około 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, wodę oraz pracujący już zaczyn. Wszystkie składniki wymieszaj do ich połączenia. Masę przełóż na blat oraz wyrób na gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją obojętność. Gdy ciasto będzie rosło zajmij się przygotowaniem masła. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je, rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy całą powierzchnię przygotowanym wcześniej masłem. Kroimy w pasy szerokości około 5 cm i składamy je w harmonijkę na okrągłej blaszce. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopniu i pieczemy przez około 45 minut.